lauantai 26. marraskuuta 2016

Julkisivukaihtimet

Meidän talossa on isoja ikkunoita etelään ja länteen. Niistä tulee ihanasti ulkopuoli sisälle, valoa ja avaruutta, mutta kääntöpuolena kesäaikaan lämpöä ja valoa tulee liiankin kanssa. Tämän hetkisessä kotimaassamme keski-Euroopassa uusiin taloihin lähes poikkeuksetta asennetaan talon seinärakenteisiin upotettavat julksivukaihtimet suojaamaan huoneita valolta ja lämmöltä. Toimii tosi hyvin ja näyttää hyvältä. Sellaiset oli siis saatava meillekkin. Kaihdintoimittajia ei paljon tarvinnut kilpailuttaa, koska löysimme ainoastaan yhden myyjän lähialueeltamme, joka oli halukas myymään meille kaihtimet. Turussa sijaitsevan Johnna Kaihtimen kanssa homma hoitui jouhevasti ja kaihtimet saapuivat tontille sovittuna ajankohtana. Asennuksen kerrottiin olevan helppoa ja kuka vaan sen osaa itse tehdä. No joo, varmasti, mutta kaihtimien asennussarjaa piti aika lailla muokata että asennus saatiin tehtyä tarpeeksi ohueksi niin, että kaihtimien moottori mahtuu seinärakenteen sisään (eli lautaverhoilun alle). Ilmeisesti nämä kyseiset kaihtimet on suunniteltu niin, että ikkunan yläpuolelle tuleva moottori ja sälenippu ovat koteloituna. Me halusimme kaihtimet kuitenkin niin näkymättömiksi, että niiden ollessa auki, eli yläasennossa, niitä ei näy ollenkaan. Aika lailla pähkäilyä ja kiinnitysosien tuunaamista vaadittiin, mutta onneksi oli kekseliäs kaksikko touhussa ja lopputuloksesta tuli täydellinen. Kaihtimet mallia Selt, Venetian Blinds, C80.
Sälenippu ja moottori kiinnitetään paikoilleen niin, että sälenipun alareuna on ikkunan yläreunan yläpuolella, jolloin loputuloksesta tulee huomaamaton auki-asennossa.
Kaihdin kokonaan auki ikkunan yläreunan yläpuolella.
Kaihdin kulkee ikkunan ulkopuolella alumiiniuria (=liukujohteet) pitkin.

Lopuksi moottoroidun kaihtimen rajojen säätäminen, eli sille kerrotaan milloin kaihdin on ala- ja yläasennoissa.
Semmoiset. Mielestäni nämä ovat tosi kätevät, enkä voi kuin ihmetellä miksei näitä Suomessa ole käytössä enempää. Meillä on kuitenkin pitkät ja valoisat kesät, ja näillä pystyy helposti säätämään huoneeseen tulevan valon määrän, ja jopa pimentämään huoneen täysin. Toisaalta jos haluaa kesällä vähentää viilennyksen tarvetta sisällä, voi säleillä blokata auringon lämpösäteilyn niitä kuitenkaan kokonaan sulkematta.

Päivitystä: Nyt melkein kaksi kuukautta kaihtimien asennuksen jälkeen ulkoverhoilu on paikoillaan illkunoiden ympärillä. Kaihtimet ovat täydellisesti piilossa paneloinnin alla, eikä niitä näy ollenkaan niiden ollessa kokonaan auki. Jes jes!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti