perjantai 30. joulukuuta 2016

Raksaviikot 33-37 - Takka, Sähköjä ja Levytystä

Nyt on raksalla tapahtunut aika paljon ja blogia päivitetty aika vähän. Tässä hieman tiivistettynä vimeaikojen tapahtumia.

Takka asennettiin pari viikkoa sitten ja olemme tosi tyytyväisiä lopputulokseen. Tuon piipun kanssa meinasi tulla murheita tielle kun huomasimme, että piipun läpivientipaikka katolle oli juuri kurkihirren kohdalla. Siispä piippuun piti tehdä mutka jotta läpivienti saatiin kurkihirren viereen. En osannut visioida tätä kunnolla ja pelkäsin, että mutka peittää ikkunan ja se tulee näyttämään jokseenkin oudolta, mutta lopputulos on kyllä (onneksi) paljon parempi kuin osasin kuvitella. Olisihan se suora piippu ollut kauniimpi, mutta kurvitkin on kivoja :)

Uusi takka ja testipoltto.
IV-putkien reitti teknisestä tilasta saunaosastolle kulkee ison avonaisen tilan kautta seinää pitkin. Suunnitteluvaiheessa ajatuksena oli, että putket koteloidaan ja kotelointia voidaan käyttää vaikka hyllynä. Päätimme kuitenkin jättää putket näkyville, koska kotelo olisikin ollut paljon ajateltua massivisempi. Nyt ne jäävät sitten osaksi sisustusta (taidan ehkä kuitenkin salaisesti tykätä näistä). Mitä et voi peittää, korosta. Saapa nähdä mitä näille vielä keksitään :)
Putkien paikan mallailua.
Olisikohan tuolla hyvä..?


Väliseiniäkin on alettu rakentaa, sähkömies on vetänyt sähköjä ja kattoon on tullut puhallusvillat ja sitä aloitettu levyttämään korkeassa tilassa. Sähkösuunnitelmaa veivattiin ja työstettiin aika paljon ihan viimeiseen asti ennen asennuksia. Suunnitelman teossa haastavinta oli korkean tilan valaistuksen suunnittelu. Alunperin korkean tilan harjakaton lappeet suunniteltiin valaistavan alhaalta ylöspäin epäsuorasti led-nauhoilla, mutta tästä ajatuksesta luovuttiin koska led-nauhan valovoima ei olisi riittänyt valaisemaan kuin metrin verran lapetta. Lisäksi toiselle puolelle led-nauhaa varten olisi pitänyt tehdä erillinen lista enkä oikein ollut varma miltä se olisi tullut näyttämään. Kattovalaisimien paikat oli myös aika haastavaa määritellä suureen tilaan, koska kalustusta ei ole vielä päätetty emmekä päässeet paikan päälle mittailemaan esim sohvan ja ruokapöydän paikkoja ja kokoja. Valaistussuunnitelman teko tuntui ylipäänsä aika vaikealta, lopputuloksenhan näkee vasta kun kaikki on valmista. Valaistus ja sen ohjaus, pistokkeiden määrä ja paikat ovat kuitenkin todella iso osa kodin sisustusta ja niillä on hyvin suuri vaikutus talon toimivuuten. Pienikin moka suunittelussa voi harmittaa tulevaisuudessa isosti. Suunnitelman tekoon mietimme ammattilaisen käyttöä, mutta lopulta päädyimme kuitenkin tekemään sen itse. Tätä päätöstä saatamme kuitenkin vielä katua tulevaisuudessa...
Liesituuletinta (aktiivihiili, ei hormia) varten kattoon tehtiin vahvistukset.
Väliseiniä rakennettu. Näkymä olohuoneesta eteiseen.
Katon levytys käynnissä.

Levytys valmis tältä osalta. Takan eteen rakennettu kolhusuoja ja piippuhan näyttää hyvälle!
Vielä vähän kesken.

Ulkoa päin tällä hetkellä näyttää tältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti