tiistai 3. toukokuuta 2016

Projekti alkakoon

Oman talon rakentaminen, se ei ollut koskaan kuulunut to do -listalleni. Olin ennemminkin haaveillut vanhasta remontoitavasta puutaloasunnosta kaupungin keskustassa, kuin uudesta omakotiatalosta lähiöalueella. Kaikki alkoi kuin vahingossa, kuten elämässä yleensäkin. Parhaat asiat tulevat usein eteen suunnittelematta. Ulkomailla asuminen oli jo venynyt pidemmäksi kuin olemme suunnitelleet – ei sillä että emme viityisi täällä – mutta jokapäiväiset liikenneruuhkat ajattelimme kuitenkin vihdoin vaihtaa saunaan, puhtaaseen luontoon ja ystävien ja sukulaisten läheisyyteen. Tontti löytyi nettiä selailemalla puolivahingossa tammikuussa 2015 ja helmikuussa kävin katsomassa löytöämme lumihangen alla. Huhtikuussa tontista tehtiinkin asiaankuuluvan väännön päätteeksi kaupat. Sitten ei muuta kuin oman kodin suunnittelu alkakoon.

Suunnittelun lähtökohtana pidimme tulevassa talossa lato -henkisyyttä, jonka vastaava mestarimme meille vinkkasi. Ihastuimme lato -ajatukseen siltä istumalta ja aloimme hahmottelemaan unelmien kotiamme. Alusta asti oli selvää, että kodin pitää olla avara ja yhdessä kerroksessa. Tällä hetkellä asumme talossa, jossa on neljä kerrosta, joten portaissa on nyt ravattu aivan tarpeeksi. Tilojen suunnittelussa halusimme panostaa suureen koko perheen yhteiseen oleskelutilaan, sekä lasten huoneiden rauhalliseen sijaintiin suhteessa muihin tiloihin. Näillä reunaehdoilla aloitimme suunnittelun ruutupaperille ja muutaman kuukauden ja kymmenien versioiden jälkeen meillä oli hahmotelma, jonka avulla oli mahdollista kilpailuttaa talotoimittajia. Painimme pitkään hirsi- ja puutalon välillä, mutta lopulta ratkaisu oli suhteellisen helppo, sillä rakentamalla puutalon budjetista jäisi enemmän käytettävää muille rakentamisen osa-alueille, joiden jo nyt aavistan vievän paljon suunniteltua enemmän rahaa. Saimme tarjoukset muutamalta hirsitalo- ja muutamalta puutalotoimittajalta, ja lopulta valitsimme yhden molemmista viimeiseen tarjousvääntöön. Puutalo ollessa huomattavasti halvempi, asia ratkesi yksimielisesti puutalon hyväksi. Eli meille tulee puutalo Kannustalolta! Ihanan jännittävä tunne saada ensimmäinen suuri etappi saavutettua ja iso päätös tehtyä! Hankintasopimus allekirjoitettiin syyskuussa 2015.


Loppusyksystä, marraskuussa 2015 saimme upeita uutisia. Nyt se oli virallista, rakennuslupahakemuksemme oli hyväksytty! Jännitimme tätä hyväksyntää toden teolla, sillä hakemus sisälsi parikin mahdollista kompastuskiveä, rakennettavien neliöiden ylityksen ja poikkeaman rakennuspaikkaan. Tunsin oloni jälleen erityisen onnekkaaksi, unelmakodista voi tosiaankin tulla totta! Joulukuussa 2015 saimme ensimmäisen version LVI-suunnitelmasta tehtyä. Aika oudolta tuntui tehdä päätöksiä jo tässä vaiheessa hanojen ja viemäreiden ym sijainneista, kun talo oli vasta paperilla. Mutta ei auta, pyörät on saatava pyörimään ja asiat tehtävä tietyssä järjestyksessä jotta homma rullaa eteenpäin suunnitelusti. Lämmitysmuodoksi taloomme tulee maalämpö ja jäähdytykseksi lattiaviilennys, eli säästymme mielestäni ei-niin-kauniilta konvektorilta kun kaikki tarvittava voidaan laittaa lattian alle. Kyllä nykyään on paljon vaihtoehtoja mistä valita. Olen tyytyväinen!

Talvi 2016 meni enemmän tai vähemmän pohjapiirustusta viilaillessa. Muun muassa ikkunoiden ulkonäkö on edelleen hieman auki. Milloin lisäämme ikkunoita, milloin poistamme niitä ja milloin emme osaa päättää mitä nille pitäisi tehdä. Kyllä tämä välillä tuntuu aika lailla soutamiselta ja huopaamiselta. Enkä voi jatkuvasti olla miettimättä sitä, miten paljon helpompaa olisi ollut ostaa pakettitalo, jonka olisi voinut jo etukäteen nähdä saadakseen realistisen kuvan tulevista tiloista. Mutta mikä sopii toiselle, ei sovi toiselle, ja meidän tapauksessa mikään löytämämme valmis talomalli ei vastannut tarpeeksi unelmiemme kotia. Joten näillä mennään! Helpottaakseni hahmottamisen tuskaa päätin askarrella pienoismallin talosta. Siitä olikin hyötyä aika lailla, sillä ymmärsimme mm. miten pieni tila kylpyhuone lopulta on ja miten olohuoneen takka tulisi paremmin sijoittaa. Alunperin olimme suunntelleet kylpyhuonetilaan myös eräänlaisen takka-/vilvoittelutilan, mutta päätimme unohtaa takan ja keskittyä vain kylpyhuoneen toimintoihin. Lisäksi latasin netistä muutaman ilmaisen suunniteluohjelmankin, joiden avulla pyrin hahmottamaan tiloja kolmiuloitteisesti. Näistä ei kuitenkaan kovinkaan paljon ollut apua, sillä käyttämilläni ohjelmilla ei esim katon muotoon pystynyt vaikuttamaan ilman lisäosan ostoa.

Pienoismallirakennelma vielä hieman keskeneräisenä.


Maaliskuun loppupuolella lähti taas uusi ratas pyörimään, kun halusimme saada yhden suuren sisustuksellisen elementin suunniteltua, nimittäin keittiön. Eikä vähiten sen takia, että sähköpiirustukset piti saada valmiiksi ennen talon tilausta tehtaalta (kesäkuun 2016 alussa). Totta puhuen tähän suunnitelmaan minulla oli aika vähän annettavaa, lähinnä värimaailman valintaan, sillä mieheni on intohimoinen kotikokki ja tiesi (onneksi) tarkalleen mitä minnekkin haluaa. Keittiön erikoisuutena voisin mainita sen, että seinällä ei tule olemaan yhden yhtä yläkaappia, ja keittiön yhteyteen tullaan rakentamaan kuiva-ainevarasto omaksi huoneekseen liukuoven taakse. Kätevää, keittiön walk-in-closet. Hintakilpailutus käynnistyy.

Viikko 13-14 (2016), raksaviikko 1-2
Tontilla tapahtuu ensimmäisen kerran jotain konkreettista (pohjatutkimusten jälkeen). Tulevan talomme kulmapisteet ja korko merkitään rakennusvalvonnan toimesta ja tontilla pidetään aloituskokous. Mitä ihmettä, rakennetaanko me ihan oikeasti oma talo? Niin taitaa tapahtua, sillä aloituskokous meni hyvin, anoastaan harmikseni taloa joudutaan korottamaan 20 cm jotta sokeli tulee olemaan tarpeeksi korkea. Minä kun olisin halunnut täysin portaattoman sisäänkäynnin talooni, mutta rakennusmääräyksiä pitää noudattaa. Tervetuloa siis muutama porrasaskelma :(

Tontilla kävivät myös metsurit hommissa, jotka kaatoivat tarvittavat puut ja pensaat rakennuksen tieltä. Kylläpä tontti avartui huimasti, ja lehdettömien puiden lomasta pilkisti esiin jopa läheinen järvi!

Viikko 17 (2016), raksaviikko 5
Sähkö- ja LVI-piirustuksten viimeistelyä urakkatarjousten saamiseksi. Onneksi näihin pystyy vielä tekemään viilauksia myöhemmin, ainakin vielä muutaman viikon ajan. Kauhistuttaa ajatus siitä, että pian pitää talotehtaalle toimittaa loppuunsa mietityt piirrustukset ja ne on sitten siinä. Huhhuh. Toisaalta, kuvia voisi varmasti viilata ihan loputtomiin asti, joten on toisaalta hyvä että on tiukka dead line.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti