maanantai 22. toukokuuta 2017

Lattiahommia

On taas vierähtänyt pitkä aika viime päivityksestä. Raksalla on tapahtunut paljon, enkä oikein tiedä mistä alkaisin. Vaikkapa kuivien tilojen lattiasta.  Se ei ole vielä kokonaan valmis, mutta hyvässä vauhdissa.

Lattiamateriaalin valinta ja oikean kuosin ja värin löytäminen oli melkoisen vaikeaa. Mietimme pitkään vinyylilankun ja vinyylikorkin välillä ja päädyimme vinyylilankkuun, lähinnä budjettisyistä. Se vaikutti kestävän villimpääkin menoa naarmuuntumatta, mikä kuulosti meidän tarpeisiin parhaalta. Löysimme sopivan lattian Pergolta, vaalea tanskan tammi. Olimme jo laittamassa tilausta sisään kun saimme raksalta kallisarvoisen huomion: vinyylilankun paksuus on 4,5 mm, kun taas eteisen lattian laatan paksuus on 9,5 mm. Ajatuksena olisi saada lattia jatkumaan samassa tasossa ilman kynnystä eteisen laatan vaihtuessa vinyyliin. Eipä taida onnistua 5 mm:n paksuuserolla. Eli palasimme takaisin lähtöpisteeseen ja hillittömän "googletuksen" tuloksena löytyi budjettiin sopiva, oikean värinen ja paksuinen vinyylikorkki Novafloorilta. Löysimme itseasiassa kaksikin hyvää vaihtoehtoa ja Novafloor toimitti meille näistä mallipalat suoraan kotiin muutamassa päivässä. Hyvä ja nopea palvelu. Päädyimme Parador tammi studioline, hiottu -nimiseen vinyylikorkkiin.

Tässä kaksi lattiavaihtoehtoa. Päädyimme tummempaan vasemmalla.

Tämän merkin laadusta ei tosiaan ole sen enempää tietoa, en ole onnistunut löytämään kokemuksista yhden yhtä kommenttia. Jännityksellä odotamme miten se tulee meillä toimimaan.

Lattian alusmateriaaliksi valitsimme 2 mm paksun ProVentin. Siinä on kaksoiskalvo, jonka välissä ilma pääsee kiertämään. Ylempi kalvo, joka tulee lattiaa vasten, toimii höyrysulkuna. Alusmateriaalia valittaessa sain yhtä monta ohjetta, kuin oli vastaajia.Ohjeina saimme mm. susraavanlaista tietoa "ei tarvita mitään lattian alle, voi laittaa suoraan betonivalun päälle", "pelkkä höyrynsulkumuovi riittää", pelkkä höyrynsulkumuovi ei riitä, koska betonivalu on alkaalinen ja muovi hapertuu ajan saatossa". Tähän sitten vielä perus googlaus päälle niin soppa oli valmis. Lopulta päädyimme materiaaliin, joka tuntui meistä loogisimmalta. ProVent vaikutti estävän suurimman osan esitetyistä ongelmista. Toivotaan että toimii.
Ennen vinyylikorkin asennusta lattiaa piti hiukan tasotella.

Lattian asennus aloitettiin keititön kohdalta. Käytävän päässä näkyy saunaosasto.

Valmista pintaa pienimmän tyypin huoneessa.
Molempien pikkumiesten lattiat ovat nyt lähes valmiit ja vanhemman lattialla on jo yksi legokin kasattu naulojenkeruun palkkana.

Huomio lattioiden valintaan: Muista tarkistaa lattiamateriaalien paksuudet niin, että eri materiaalit ovat yhtä paksuja ellet halua kynnyksiä.

1 kommentti:

  1. Moikka! Jos huomaat tämän viestin, niin voisitko kertoa miten ProVent on toiminut vinyylilankun alla?

    VastaaPoista